top of page

Acerca de

Mindfulnesstraining
'Stress is all in the game'

Leren leven met spanningen

Heb je al van alles geprobeerd om meer ontspannen door het leven te gaan? Dat je je eigen leven leidde in plaats van 'geleefd te worden'? Herken je dat je opgetogen was over hoe goed je bezig was? En dat je daarna toch weer in de valkuil van je automatismen bent getuimeld? Waardoor de stress weer in alle hevigheid toesloeg? Vaak leven we in de overtuiging dat we van de stress af moet zien te komen. Aandachttraining is een andere benadering: hier ga je juist naar het moment van de stresservaring toe en stel je je er helemaal voor open.

Door de milde manier waarop Ita de training gaf, kan ik dat zelf ook meer in de praktijk brengen. Mijn cliënten en ikzelf plukken daar de vruchten van”.
S. (59 jr) begeleidt ex-gedetineerden in dagbesteding.

Ruimte creëren
Natuurlijk doe je dat niet ongetraind. In acht bijeenkomsten en een extra oefendag train je de ‘aandachtsspier’ door je lichaamsbewustzijn te vergroten. Zo raak je vertrouwd met wat je lichaam doet als er een stress-situatie is. Ook leer je je grenzen kennen door bewegingsoefeningen te doen. Je merkt ook wanneer je óver je grens gaat en hoe het lichaam en de geest daarop reageren. Met meditatie-oefeningen train je je focus op gedachten en gevoelens. Zo leer je dat er altijd gedachten zijn, maar dat je die niet altijd voor ‘waar’ hoeft aan te nemen. En creëer je meer ruimte voor jezelf.

Emoties reguleren
Door het bijhouden van een stressdagboek krijg je inzicht in je stress- en gedachtenpatronen. Je leert de unieke manier herkennen waarop jij met stress-situaties omgaat. En je krijgt nieuwe strategieën aangereikt om je emoties te reguleren. Je doorziet je eigen houding van hoge eisen stellen of misschien snel oordelen waardoor je automatisch spanning opbouwt en stress op de loer ligt. Door met toenemende mildheid naar jezelf en de ander te kijken, ervaar je situaties anders waardoor stress minder vat op je krijgt. Door deze accepterende en open houding ontwikkel je een duurzame ontspanning en neem je zelfbewust de regie in uitdagende situaties.

Methodiek van Mindfulness

In acht wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur en een extra oefendag krijg je de methodiek aangeleerd. Je traint in totaal 26 uur in een groep. Thuis oefen je 6 dagen per week zo’n 45-60 minuten per dag, ondersteund door een werkboek en geluidsopnames. In twee maanden heb je zo’n 70 ‘vlieguren’ gemaakt. Genoeg om leven met aandacht een duurzame plek in je leefstijl te geven.

Iedere bijeenkomst kent een doordachte structuur met bewegingsoefeningen (Mindfulness-yoga), begeleide meditatie en oefeningen voor de dagelijkse praktijk.

Werkwijze
In een kleine groep van maximaal 8 deelnemers leer je een andere manier van in het leven staan, aan. Je deelt inzichten en ervaringen met elkaar. Voordat je besluit tot deelname maken we kennis met elkaar en wisselen we verwachtingen uit. Ook na afloop van de training kun je, als je dat wilt, individueel met mij bespreken wat je aan de training hebt gehad.
 

Thema's

Specifieke vaardigheden die aangeleerd worden: je automatische piloot herkennen en bewust stopzetten, mild zijn voor jezelf (en daardoor voor anderen), ontdekken dat gedachten geen feiten zijn, omgaan met ongelukkig zijn vanuit wijsheid en het doorbreken van de vicieuze cirkel van stress.


Start

Woensdag 15 mei 2024, instromen kan nog tot 22 mei
09.00-11.30 uur
Podium Zuidhaege, Zuidhaege 2 in Assen

bottom of page